Fixie bike of fixed-gear bicycle

Wat is een Fixie Bike?

Fixie kopen? Of ben je al druk bezig met het bouwen van zo’n doortrapper? Dan ben je bij Studentfiets op de juiste plek . Lees hieronder een uitgebreide uitleg over deze fiets en ontdek wat de voordelen hiervan zijn. Een fixie wordt ook wel een doortrapper of een Fixed Gear genoemd. Een fixie is een bike waarbij de trappers altijd doortrappen, dit ontstaat omdat het tandwiel van de fiets direct aan het wiel is bevestigd.
Bekijk alle fixies stel een vraag !

De fixie bike bestaat al tientallen jaren, en is afkomstig uit het baanwielrennen. Tijdens een baanwielren wedstrijd wil de wielrenner zoveel mogelijk snelheid halen uit zijn fiets en geen moment verspillen, vandaar de oplossing om het tandwiel direct te monteren op het wiel waardoor er constant getrapt dient te worden. Op dit moment zijn nog steeds alle baanwielren fietsen Fixed Gear.

De eerste keer dat er in deze vorm van fietsen de openbare weg werd gebruikt was in New York als fietskoeriers. Het heeft het geleid tot een grote hype in heel Amerika. Veel fietsliefhebbers in Amerika zijn overgestapt naar zo’n doortrapper. Het bleek als snel dat deze fiets iets is voor de echte fietsliefhebber. De trend is van Amerika komen overwaaien naar Europa. Engeland was het land dat als eerste de trend oppikten, daarna hebben andere landen ook de voordelen van de fixie bike ontdekt. Ontdek nu zelf wat nu de voordelen van deze fiets zijn in de alinea hieronder.

7 redenen om een fixie te kopen!

Er zijn veel voordelen aan het fietsen met een doortrapper, echter is het wel belangrijk dat je er voor openstaat. Hieronder puntsgewijs de voordelen:

  • Lichtgewicht: Een Fixed Gear fiets heeft een gewicht van zo’n 10kg tot 15kg, het grote voordeel hiervan is dat de bike zeer makkelijk is te handelen. Berg op danst de fiets naar boven. Een stadsfiets weegt al snel 25kg, het mag dus duidelijk zijn dat een fiets die de helft weg ook dusdanig beter te berijden is.
  • Gevoel met de fiets: Door het vastzetten van het tandwiel aan het achterwiel heeft de fietser zeer veel gevoel met de fiets. Hij kan alles goed aanvoelen, mocht de weg glad zijn dan voelt de fietser dit direct.
  • Geen (overbodige) onderdelen: Een fixie bike is ook wel een naked bike, want er zitten geen rare overbodige onderdelen op. Het is een degelijk fiets dat voor de volle 100 procent is gebouwd voor de kwaliteit van het fietsen. Uiteraard is de fiets uit te breiden met accessoires naar eigen smaak.
    Makkelijk in cadans: mede door zijn gewicht is de fiets zeer makkelijk in cadans te krijgen. Het evenwicht is perfect in balans en zorgt ervoor dat je makkelijk hoge snelheden haalt.
  • Geen versnellingen: Versnellingen zijn niet cool en zitten er dus ook niet op. Dit geeft het gevoel dat je altijd met eenzelfde weerstand trapt. Het nadeel is wel dat wanneer je bergop moet of tegen de wind in fiets je meer kracht dient te leveren dan wanneer je op een vlakke weg fiets. Het hebben van geen versnellingen is daarin tegen ook weer onderdeel van het pure fiets gevoel wat je krijgt van een fixie bike.
  • Zelf makkelijk te onderhouden: Een fixie bike is makkelijk te onderhouden aangezien er in de eerste plaats sowieso al weinig onderdelen op zit, en de onderdelen die erop zitten zijn makkelijk bij te komen. Daarnaast is er op internet heel veel informatie te vinden over het onderhouden van een fixie bike. Meer tips over onderhoud?
  • Uniek design: Het fietsen op zo’n fiets is een hobby, en net zoals anders hobby is het iets waar je graag veel tijd instopt. Je kunt hem helemaal zelf aanpassen naar eigen smaak. Het uiteindelijke resultaat van jouw fixie bike is hierdoor dan ook uniek.

Verschil tussen een fixie en singlespeed

Er is nog vaak onduidelijkheid over het verschil tussen een fixie en een singlespeed. Echter zit er een groot verschil tussen de type fietsen. Aan de buitenkant kunnen dit exact dezelfde fietsen zijn, echter zit het verschil in de aandrijving. Hoewel deze twee fietsen veel met elkaar gemeen hebben, is er toch een groot verschil. Dit verschil zit hem in de manier waarop het achterwiel op de fiets is gemonteerd.

Een singlespeed heeft net als een fixie geen versnellingen. Deze fiets heeft een mechanisme waarbij je als het ware terug kunt trappen. Dit geeft hetzelfde effect als bij een fiets met versnellingen. Het is bij een singlespeed bike mogelijk om in de tegengestelde richting te trappen. Je kunt bij een singlespeed dus je benen stilhouden tijdens het fietsen.

Bij een fixie zit dit anders. Deze fiets heeft een doortrap mechanisme. Dit heeft als gevolg dat het trapmechanisme van een doortrapper altijd mee zal blijven draaien. Je snelheid verminder je door langzamer te fietsen. Dit systeem wordt vaak verward met het systeem van een fiets met een terugtraprem. Dit is het bekende mechanisme waarbij je de fiets afremt door terug te trappen.

Welk systeem heeft een fixie?
Wil je weten of een fiets een fixed gear bike of een single speed bike is? Hier kom je snelgenoeg achter. Rol de fiets een stukje over de grond en kijk of de trappers stil blijven staan of meebewegen. Blijven de trappers op hun plek? Dan is het een singlespeed fiets. Bewegen de trappers mee? Dan is het een fixie
De voorkeur is per persoon verschillend. Veel mensen beginnen met het rijden van een single speed, en gaan na een tijdje over naar een fixed gear. Deze vorm is moeilijker om mee te rijden, aangezien je altijd in moet schatten hoelang je nodig hebt om te remmen. Dit is bij een single speed veel eenvoudiger.
Rijden met een fixie is veel extremer dan rijden met een singlespeed bike. Je kunt niet zomaar even je benen stilhouden tijdens het fietsen. Om deze reden wordt het ook vaak als intensiever beschouwd. Dit soort fiets wordt dan ook vaak alleen gebruikt voor het rijden op straat.
Het vergt veel oefening om het fietsgedrag met een fixed gear onder de knie te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de bochten die goed ingeschat moeten worden en waar dus ook doorgetrapt in moeten worden. Daarnaast is de remweg ook veel langer. Het is uiteraard wel mogelijk om een handrem op jouw fixed gear bike te monteren. Dit zorgt ervoor dat je een extra steun hebt tijdens het remmen, wat erg veel kan schelen!

Hoe weet ik mijn framemaat?
De framemaat van je fixie bepaalt de framehoogte van de fiets. Je kunt de maten zien bij het kiezen van je framemaat van de fiets. Er staat dan achter de framemaat bij welke lichaamslengte dit past, dit is een indicatie. De framemaat ofwel framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt uitgedrukt in centimeters. Om je framemaat te berekenen meet je je lichaam als volgt op:

Meet je binnenbeenlengte door met je benen zo’n 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Als je deze lengte, in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijg je de bijbehorende framemaat. Lukt de berekening niet helemaal, mail ons dan gerust.